LÉZERSEBÉSZET


Milyen bőrelváltozások kezelhetőek sebészeti lézerrel?

 Alapvetően azon bőrelváltozások kezelhetőek sebészi lézerrel, melyek jóindulatúak és nem is válhatnak rosszindulatúvá. 

Ilyen esetekben esztétikai szempontból eredményesebb a lézeres lehetőség.


Sebészeti és lézersebészeti beavatkozásaink:

Benőtt köröm lézeres körömágyplasztikája

A benőtt köröm tünetegyüttes úgy alakul ki, hogy a köröm széle belenyomódva a körömvezető sínbe azt folyamatosan irritálja, aminek következtében begyullad a környező kötőszövet. Tünetei: fájdalom, piros duzzanat és váladékozó, gyulladásos szövetszaporulat. Az elváltozás az esetek többségében a láb nagyujján fordul elő egyik vagy egyszerre mindkét oldalon.

Az általunk alkalmazott lézereskörömház plasztikai műtét során a körömtermelő zóna széli részének felesleges körömtermelő sejtjeit lézerrel távolítjuk el, vágás és varrás nélkül. A műtét utáni seb a hagyományos eljárásokhoz képest szebben, kevesebb fájdalommal gyógyul. A beavatkozás után a beteg azonnal járó- és munkaképes.
 

Anyajegy eltávolítása

A köznyelv a szerzett naevussejtes naevusokat (naevus pigmentosus) nevezi anyajegyeknek. Nagyon gyakoriak, jól körülírt, szabályos alakú képlet formájában jelentkeznek, amelyek színe bőrszínűtől egészen sötétbarnáig változhat.

Az anyajegyek eltávolításának orvosi indikációi:

- Olyan helyen van, ahol sem az egyén, sem a bőrgyógyász szakorvos nem tudja biztonsággal követni, ellenőrizni: nyálkahártyákon, anogenitalis régióban, hajas fejbőrön.

- Az elváltozás gyors növekedést mutat.

- Az anyajegy színe megváltozott.

- Egy korábban szabályos elváltozás széle egyenetlenné vált, vagy egy újonnan kialakuló anyajegy eleve szabálytalan szélűként fejlődik.

- Felszínén jelentősebb előzetes trauma nélkül spontán "seb" jött létre.

- Állandóan viszket, gyulladt vagy vérzik.


Fibrómák

Elsősorban a nyakon, és hónaljban keletkező, többnyire nagy számú bőrkinövés, melyek testszínűek vagy barnásan színezettek. Jóindulatú, rosszindulatúvá soha nem váló elváltozások, de sokszor zavaróak (pl. nyaklánc beleakad), és gyakran begyulladhatnak, ekkor fájdalmasak. Érzéstelenítő krém használata mellett távolítjuk el őket, így teljesen fájdalommentesen és mindenfajta nyom nélkül megszűntethetőek.


Vírusszemölcsök

Lapos vagy "futószemölcsök", melyek jellemzően a kézháton, talpon alakulnak ki, de sokszor látunk az arcon és a törzsön is belőlük. Fertőzőek, és idővel egyre több keletkezik ha nem távolítjuk el őket. Az arcon és néha a kézháton is találhatunk ún. lapos szemölcsöket, melyek időnként igen nagy számúak lehetnek. Szintén igen jó eredménnyel kezelhetőek sebészi lézerekkel.


Nap okozta keratosisok - solaris keratosis

Jellemzőjük, hogy az élet során elszenvedett összes napfény következtében keletkezik, és ritkán hosszabb fennálás esetén rosszindulatúvá válhat. Elsősorban a fénynek kitett területeken, arc, homlok, fülek, kézhát stb. keletkezik. Magától nem gyógyul.


Seborrheas keratosis

Többnyire a törzsön, háton és mellkason, gyakran az arcon kialakuló barna, sokszor idővel vaskos, morzsalékony felületűvé váló kozmetikailag rendkívül zavaró elváltozások. Rosszindulatúvá soha nem válnak, de néha (főként ha igen nagy számban vannak jelen, vagy éppen izzadáskor) viszketnek. Lézeres úton nyom nélkül eltávolíthatóak.
 

Faggyúmirigy hyperplasia

Jellemzően az arcon kialakuló sárgás és előemelkedő, többnyire nagy számú elváltozás. Jóindulatú, csak esztétikai panaszt okoz. Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen távolítható el.


Basalioma

A basalioma (carcinoma basocellulare) más néven bazálsejtes karcióma a hám alsó rétegéből kiinduló bőrrák fajta. Általában lassan növekszik, és ritkán ad áttétet más szervekbe. 

A basalioma diagnosztizálását is bőrgyógyász végzi. Az előrehaladottabb, nagyobb, illetve magas kockázatú helyen található basalioma eltávolítása sebészeti kimetszéssel történik.


Lipoma, atheroma

A kásadaganat (ateróma) jóindulatú, közvetlenül a bőr alatt, leggyakrabban a hajas fejbőrön, az arcon, a háton előforduló, akár több cm-es nagyságot is elérő, tömött, fájdalmatlan, tokos képlet, mely kötőszövetes burokból (tokból) és kásaszerű, szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll.

A zsírdaganat (lipóma) jóindulatú, a bőr alatt található, fájdalmatlan, puha tapintású, az alapja felett mozgatható csomó. Többnyire a karokon, lábakon és a törzsön alakul ki, de előfordulhat nyakon, fejen és arcon is.

Ezen elvalozásoknál méretüktől függően a szakorvos kompetenciája kiválasztani a megfelelő eljárást.


Ajak - száj fibrómák

A szájüregi nyálkahártyán gyakran kialakulnak kisebb-nagyobb jóindulatú elváltozások.

 Fontos ezek elkülönítése a daganatmegelőző állapotoktól.

 A jóindulatú elváltozások közül leggyakrabban nyálmirigyekből kialakuló kis tömlőkkel (mucokele) és kötőszövetes csomókkal (fibroma) találkozhatunk.

Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen távolítható el.


Hemangióma

Maga a hemangióma egy jóindulatú érdaganat, az erek abnormális burjánzása miatt alakul ki. Ezek tulajdonképpen pici vörös pontok, amelyek elsősorban a törzsön és a végtagokon tűnnek föl, de bárhol megjelenhetnek, akár az egész testet is elboríthatják. Először mindig pici folt formájában jelentkeznek, majd kis kitüremkedő csomócskává válnak, de esztétikai problémánál többet nem okoznak.

Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen távolítható el.


Ganglion

A ganglion egy kocsonyás anyagot tartalmazó ciszta, amely magában vagy halmozottan fordul elő az ízületi tokok körül. A hajlító vagy feszítő inat körülvevő ínhüvely, többnyire megerőltető munka következményeként kialakuló kóros kitágulása.  Leggyakrabban a csuklóízületben (a csukló háti oldalán), a tenyéren, kézfejen, az ujjak tövénél vagy az ujjak végperceinél alakul ki. Ritkábban jön létre a lábtőízületeknél, térd- és bokatájékon. Az elváltozás jóindulatú és teljesen ártalmatlan, daganatnak semmiképpen nem nevezhető. 

Ezen elvalozásoknál méretüktől függően a szakorvos kompetenciája kiválasztani a megfelelő eljárást.


Condyloma

A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Ezek többnyire rizsszem méretű kinövések, melyek gyors növekedést mutathatnak. Felszínük gyakran barázdált, karfiolra emlékeztető, esetleg vérzékeny. Jellemzően különösebb tünetet nem okoznak, ugyanakkor nem ritka az elváltozások gennykeltő baktériumokkal való felülfertőződése.

Lézerrel nyom nélkül, fájdalommentesen távolítható el.


Bőrelváltozások esetén minden esetben bőrgyógyászati szakvizsgálat, dermatoscopos ellenőrzés szükséges hogy megelőzze a lézeres vagy sebészeti beavatkozást.

Bőrelváltozások eltávolítása bőrgyógyászati javaslatra történik, szükség esetén szövettani vizsgálattal.

Fontos!


Pigmentált anyajegyek lézeres elpárologtatása – szakmai okokból - nem lehetséges!

Minden esetben bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat szükséges a beavatkozások előtt az elváltozás véleményezésére.


ELÉRHETŐSÉGEK:

9700 Szombathely, 

Rákóczi Ferenc u. 35.

+36 30 711 5095

info@gkmedical.hu