Dietetikus a PCOS-ről

2024.03.04

Sokan hallottak már róla, hogy mi is az a PCOS hiszen a Policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők 5-8%-át érintő betegség, mely hátterében állhat megannyi meghiúsult családtervezésnek, megszenvedett, erős havi vérzéseknek, kozmetikai problémáknak . Ezek mellett növelhetik a kockázatát több betegség kialakulásának ( matabolikusszindróma, vérzsíreltérések, szív- és érrendszeri megbetegedések, nem alkoholos zsírmáj, rosszindulatú elváltozások, elhízás).

A szindróma diagnosztizálásához 3 feltételből 2-nek igazolódnia kell: PCO, azaz ciszták a petefészekben, szabálytalan vagy elmaradó menstruációs ciklus, illetve androgén hormonok túlzott jelenléte.

Kialakulásának nincs pontosan meghatározható oka, de egyértelműen szerepet játszanak benne különböző krónikus gyulladások, hiperinzulinémia ( megnövekedettinzulintermelés), genetika, androgén hormonok.

A PCOS kezelésére a családtervezésnél , az androgén túlsúly miatt bekövetkező férfias változások megszüntetésénél ( nem kívánt férfias jellegű szőrösödés, aknék, kopaszodás ) anyagcsereháztartás rendezésénél is szükség van. 

Ez a kezelés három pilléren nyugszik, melyek egymás nélkül csak részben juttatnak el a sikerhez.

Az első pillér a diagnosztizálás és megfelelő GYÓGYSZER kiválasztása teljes mértékben orvosi kompetencia (endokrinológus, belgyógyász, nőgyógyász). Különböző hatásmechanizmusú medicinákkal a tünetek mérséklésére, megszüntetésére, ciklus rendezésére törekszenek.

A másik két pillér az, amelyben dietetikusként segítséget tudok nyújtani. 

Oly divatossá vált fogalom, az ÉLETMÓD váltás, mely helyes és páciensek számára is elfogadható kivitelezése PCOS-ben szenvedő hölgyek segítsége. Nem félelmetes, ördögtől való dolog ez, mely egyszerre a teljes, megszokott életünk felrúgását jelenti, amiben sanyargatjuk magunkat bizonyos ideig, majd a tarthatatlansága miatt hamar fel is adjuk,akárcsak a nagy népszerűségnek örvendő, gyors változást ígérő programokat. Ez egy folyamat, egy lassú, de hatásos, tolerálható változás, melyben lépésenként helyezünk el egészséges szokásokat a mindennapokba, amik aztán megszokottá, és normává alakulnak. Ezzel elérve, hogy ténylegesen életünk módja változzon meg, cserélődjenek le a szokások, rögzüljenek és éljünk egy egészségesebb, teljesebb életet, békében és összhangban szervezetünkkel.

A harmadik, hozzám kifejezetten közel álló terület, ami hatalmas befolyással bír PCOS esetén a tünetek megszüntetésére a TÁPLÁLKOZÁS. A szénhidrát-anyagcsere zavarának kezelése, a testsúly normalizálása,( csökkentése, testösszetétel változtatása), inzulinérzékenyítés, vitaminok és ásványi anyagok pótlása, hormonrendszer és szervek támogatása, a nekik szükséges értékek szerint. Körbejárva a MIT-MIKOR-MENNYIT(-miért) kérdéskört nyújtunk , mi dietetikusok segítséget a hozzánk fordulóknak. Szintén nem egy időszakos diétáról, hanem életmódba építhető, állandósult táplálkozási szokások változtatására nyújtunk megoldást, receptet. A recept elkészítéséhez szüksége van még a hozzánk fordulónak önfegyelemre, kitartásra, és nyitottságra. Ezeket összegyúrva az egészségügyi háttérrel együtt, "csapatmunkában" dolgozva érhetjük el a kívánt célt, és egy egészségesebb életet!

Molnár Sára

Dietetikus