GDM egy dietetikus szemszögéből

2024.04.30

A szénhidrátanyagcsere zavara nem csak a teherbeesést nehezítheti meg,- ahogy korábbi bejegyzésemben, a PCOS kapcsán írtam,- hanem kismamáknál a várandósság alatt is okozhat problémákat. 

A GDM, vagyis a gesztációs/terhességi diabetes minden 10. babavárás alkalmával megjelenik az édesanyáknál.

A normálistól eltérő, magasabb vércukorértékekben megmutatkozó betegséget szintén a szénhidrát felszívódásának és feldolgozásának nem megfelelő körforgása okozza. 

Ez a zavar, a nem tökéletes működés a kismamák 90%-ban a terhesség alatt alakul ki, a megváltozott hormonháztartás és megnövekedett inzulinszükséglet miatt. Az esetek 10%-ban pedig már előtte is fennállt, vagy már diagnosztizálva vagy rejtve volt. Egy új élet kihordásához a kismamának több kalóriára van szüksége (ez az első trimeszterben kb. 150 kcal, azután 200-300 kcal többletet jelent). Ez az inzulinszükséglet megnövekedéséhez is vezet, így a terhesség diabetogén hatása a 18. terhesség hét után már érvényesül .

A GDM egyértelmű tünetekkel nem jár, ahogyan általában a 2-es típusú cukorbetegség sem. (Közös még, hogy mindkét betegség alapja az inzulinrezisztencia a sejtekben.) Szűrését OGTT-vel (terheléses cukorvizsgálattal) végzik a terhesség 24-28. hete közt minden kismamánál, kivéve, akik eleve rizikócsoportba tartozva vágtak bele a gyermekvállalás örömeibe. Ezen rizikócsoport tagjai azon kismamák akik 35 év felettiek, túlsúlyosak, korábbi terhességeik során már fellépett GDM, PCOS-sel küzdöttek, vérnyomás vagy szénhidrátanyagcsere problémájuk volt a terhesség előtt is. Számukra mielőbbi kontroll, már a 12-16. héten OGTT szükséges. Ha a terhesség korai szakaszában rendben is találhatóak az értékek, később újabb vizsgálat szükséges.

Az OGTT terhelésre 10 óra éhezéssel, reggel ildomos megérkezni. Előtte 3 napig (nagyjából 150g szénhidráttartalmú,) normál, megszokott étkezés és életmód szükséges. A teszt során a kismamának 3dl vízben oldott 75g szénhidrátot ( cukrot) kell 5 percen belül elfogyasztania, majd ezt követően meghatározott időközönként ( 0-30-60-90-120 perc, vagy 0-120 perc) vérvételek következnek. Egészséges anyagcsere során az éhgyomi vércukor 5,6 mmol/l , a 120 perces érték pedig 7,8 mmol/l alatt van. Ha az értékek ennél nagyobbak, GDM-ről beszélünk, és a kismamának mind a baba mind saját érdekei végett szükséges életmódterápiát alkalmaznia. A szénhidrátanyagcsere zavarának súlyosságától függően az orvosok további kezelést( pl.: gyógyszerek, inzulin) írhatnak elő.

Habár mint fentebb említettem, általában tünetmentes a magas vércukor, alattomosan, a felszín alatt dolgozik, és veszélyt jelent babára-mamára egyaránt. Az édesanyában - akárcsak a 2-es típusú diabetes - : látássérülést, idegi zsibbadást, szív- és érrendszeri, vese és bőrtüneteket is okozhat. Nő a fertőzés kockázata, illetve a magzatvíz túlszaporodásé is. A fejlődő új életet, a magzatot pedig elhalással, fejlődési rendellenességekkel, nagy születési súllyal, a babát későbbi túlsúllyal és megnövekedett cukorbetegség kockázatával, egyéb szénhidrátanyagcsere zavarokkal veszélyezteti.

Ha OGTT során az édesanya pozitív eredményt kap, kiderül a GDM, akkor sem kell kétségbeesni! Azonban orvossal ( nőgyógyász, belgyógyász, diabetológus ) való rendszeres konzultáció mindenképp fontos, az életmódváltás mindkettőjük, a baba és a kismama egészsége érdekében is fontos. Az előírt szénhidráttartamú diéta betartásában, megkönnyítésében, elsajátításában és lehetőség szerint saját életmódhoz igazításában, valamint az önellenőrzés megtanulásában tudok igazán a kismamák segítsége lenni. 

A diéta legfontosabb kérdést, a MIT-MIKOR-MENNYIT körbejárva egy tartható, élvezhető táplálkozási tervet tudunk közösen, a leendő anyukával összeállítani. Ezen terv hozzájárul az egésznapos normál vércukorszint fenntartásához, elkerüljük a hirtelen nagy kiugrásokat és eséseket, csupán a táplálkozás segítségével. Minden kismamához individuálisan állok (ülök :) ) konzultációimon.

Utóiratként az utógondozás; az anyagcserezavar terhesség után megszűnhet , de továbbra is fennállhat, 2-es típusú cukorbetegség formájában,

ezért szülés után 6 héttel újabb OGTT elvégzése szükséges az édesanyáknál! Ha ezen terhelés értékei rendben vannak 1 majd 2 évente rendszeres kontroll javasolt!

És ne felejtsük:

" Gyereket akarni igen nagy elhatározás. Ilyenkor dönt úgy az ember, hogy élete végéig a testén kívül dobogjon a szíve. "

(Elizabeth Stone)